maandag 19 december 2011

19 december - a Merry Chemo!

Zo zie je maar weer. Niets is zo veranderlijk als een behandeling tegen kanker.
De bloeduitslag van vorige week woensdag liet namelijk zien dat de trombocieten(bloedplaatjes)nog aan de lage kant waren. Dat was woensdag en de oncoloog dacht dat ze vrijdag wel weer in orde zouden zijn. Lizzie was al een tijdje uit aplasie, dus we moesten ons niet echt zorgen maken. Voor de zekerheid moesten we vrijdag nog maar een keer bloed laten prikken. Maar donderdag en vrijdag waren voor ons zulke relaxte en ontspannen dagen dat we spontaan vergaten met Lizz naar het ziekenhuis te gaan. Een soort onbewuste ziekenhuisboycot, denk ik.
Dus vrijdagmiddag een lichtelijk boze verpleegkundige van het AMC aan de lijn, of we niet iets vergeten waren.....oeps...
Gelukkig konden we vandaag een uurtje eerder naar het AMC komen, zodat de bloeduitslag op tijd binnnen zou zijn en we dus geen vertraging in de kuur zouden oplopen.
Dus de eeuwige koffer weer gepakt. Kerstboompje mee welke Lizzie samen met opa en oma heeft uitgezocht. Jaloutje snikkend weggebracht naar opa en oma en hup naar Amsterdam.


8 Buisjes bloed, 3 bakken koffie, 1 knutselwerkje en uiteindelijk 2 uur later kwam tot onze grote verbazing een arts vertellen dat de kuur niet doorging...Wat? Sorry? Hoezo? Ze is toch niet in aplasie? Een kuur die niet doorgaat omdat ze weing bloedplaatjes heeft? Dan geven we haar toch een zakje? Zit er binnen een half uurtje in hoor..Maar nee, zo werkt het kennelijk niet. Het beenmerg van Lizzie moet laten zien dat het weer voldoende bloedplaatjes aan kan maken. En daarvoor moet ze er minimaal 100 hebben en ze heeft er maar 68.
De vorige 2 kuren zijn kennelijk zo zwaar geweest dat het beenmerg nu begint te mopperen en langer de tijd nodig heeft te herstellen. Helaas doe je hier niks aan. Er zijn geen medicijnen die deze groei bevorderen.
Dus mogen we woensdag weer bloedprikken en als het bloed dan goed genoeg is, en dat verwachten ze wel, mag ze donderdag komen voor de kuur.

Dat betekent dat we heel waarschijnlijk de kerstdagen in het AMC zullen doorbrengen. Jammer, maar het is niet anders. We zullen het met elkaar vast heel gezellig gaan maken en we houden in ons achterhoofd dat we nog heel veel andere jaren de kerst gewoon lekker thuis met z'n allen gaan vieren. Het is voor een goed doel.
Lizzie was allang blij dat ze weer naar huis mocht. 'Kan ik dan nog naar school vandaag?'
We zijn daarom maar snel in de auto gestapt en zo kon Lizz toch nog een middagje naar school. Morgen en woensdag kan ze ook nog, dus Lizz heeft dolle pret in ieder geval. Nou dan kan de kerst me gestolen worden hoor!

3 opmerkingen:

  1. Ik heb besloten dat alle kerstlichtjes die ik nu buiten zie branden, symbolische kaarsjes zijn voor jullie strijd. Zo blijf ok aan jullie denken in deze bizarre tijden.
    Houd moed en hoop.
    Rein

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve familie,
    Ik heb de afgelopen twee uur ademloos, huilend en ook lachend jullie verhaal gelezen en wat een vreselijk verhaal is het! Een ding komt wel in ieder bericht naar voren en dat is jullie tomeloze liefde, kracht en, positiviteit gaat zorgen voor een liefdevolle, krachtige maar zeker een positieve afloop van dit wrange "sprookje". Keep Up THE good job!
    R.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eerlijk gezegd heb ik geen woorden voor dit grote verdriet en alle zorgen dat dit met zich meeneemt. Ik wil jullie graag ontzettend veel sterkte wensen in deze spannende en moeilijke tijd. Hopelijk zijn haar bloedplaatjes volgende week wel voldoende.

    L.

    BeantwoordenVerwijderen