woensdag 27 juli 2011

27 juli - Vechten!

Ja, en daar lig ik zo maar weer op een stretchertje naast Lizzie in een overvolle zaal op F8N. Lizz zit vast aan een paal met zakjes. Bruine zakjes dit keer, want de inhoud kan het daglicht niet verdragen. Kuren noemen ze dit. Een vader op een andere weblog noemt het hier gekscherend: 'Cancerparcs de Emmahof'. Nou, ik kan me een leuker kuuroord voorstellen.

Er is sinds de laatste blog weer een hoop gebeurd, en een hoop te verwerken geweest.
Ik zal proberen een en ander te beschrijven, misschien lukt niet alles...dat komt dan later wel.

Het weekend in Zeeland was in ieder geval fijn. Even de zinnen verzetten. Lizzie en Jalou hebben heel veel pret gehad en zijn heerlijk afgelebberd door grote trouwe vriend Pablo.
De mosselen waren overheerlijk en Joost heeft dankzij de goede wind nog lekker kunnen kiten.

Maandagmorgen waren we om half negen al weer in het AMC. Lizz kon weer bewijzen hoe stoer ze was. Eerst een CT-scan. We hielden ons hart vast, maar hoe vervelend ze het ook vond, ze bleef stoer en hield netjes haar adem in.
Hierna een echo van de buik. Dit vonden we heel spannend, want hier kun je zelf een beetje meekijken. Niet dat ik wijs kan worden uit al die vlekken, maar toch. We hoorden in ieder geval na een poos rondjes gedraaid te hebben op het buikje van Lizz dat er niets geks te zien was. Gelukkig maar, want dat konden we er ook echt niet meer bij hebben.
Als laatste een echo van het hart. Deze is nodig omdat de nieuwe chemo-medicatie de hartspier kan aantasten. Daarom eerst een nulmeting en de komende maanden regelmatig een nieuwe echo van het hart om hem goed in de gaten te houden.

Vandaag hadden we een gesprek met de oncoloog. Voor ons een nieuw gezicht want onze eigen oncoloog is op vakantie.
Helaas kon hij de boodschap niet mooier maken. We hebben zelf de CT scan bekeken en in beide longen zitten van onder tot boven ronde vlekken zo groot als ongeveer een vingertop. De meeste redelijk aan de buitenkant van de longen, maar ook een paar op een minder gunstige plek.
Lizz gaat dus over op een ander protocol. Een flink zwaarder en langer protocol. Vanaf vandaag weer 9 maanden kuren.
De kuren duren steeds 3 dagen en worden elke 3 weken gegeven. Dit omdat Lizzie door deze chemo zeer waarschijnlijk in aplasie gaat raken.
Dan zullen we extra voorzichtig moeten zijn met hygiene, eten en drinken en zullen plaatsen met veel mensen moeten vermijden. Gelukkig mag ze tijdens de aplasie wel naar school!
De aplasie treedt ongeveer 5-10 dagen na de kuur op, en duurt ongeveer 8-10 dagen. Daarna zijn de bloedwaardes als het goed is weer normaal en kan de volgende kuur er weer in.

Over 6 weken, als Lizz er 2 kuren op heeft zitten wordt er een nieuwe longfoto gemaakt. Dan zullen er pas echt plannen gemaakt gaan worden. In het gunstigste geval zijn alle plekken als sneeuw voor de zon verdwenen. In dat geval zullen ze het chemoprotocol afmaken.
Als de plekken niet weg zijn zal ze (hoogstwaarschijnlijk) geopereerd gaan worden. De chirurgen gaan dan proberen zoveel mogelijk plekken te verwijderen.

Als laatste middel is er de radiotherapie(bestraling). Dit doen ze liever niet omdat de schade op lange termijn groot is. Zo zal de groei van de borsten ver achter blijven en heeft ze een veel grotere kans op borstkanker. Verder is er kans dat de longen ook aangetast gaan worden door de bestraling en kan ze bijvoorbeeld voor de rest van haar leven last houden van kortademigheid. De oncoloog gaf aan dat hij het nog niet helemaal zeker weet, maar dat hij op dit moment sterk voorstander is van een nieuwe reeks bestralingen. Shit!

Dat alles brengt ons weer terug bij af. Eerst chemo's, dan een operatie en als toetje bestralen. Als tussendoortje elke 3 weken kuren.
Het zijn in ieder geval 3 nieuwe strohalmen waar we ons weer aan vast kunnen houden. 3 Kansen om haar beter te maken.

Maar hoe is het nu met de prinses?
Ze weet inmiddels dat er weer babydraakjes zijn en dat chemokasper weer heel hard zijn best moet doen. Ze is dapper en laat alles over zich heen komen. Ze is het liefst de hele dag in de speelkamer of speurt op de Ipad YouTube af naar filmpjes van K3, Megamindy en Amika.
Ze is vrolijk en lacht om het oranje goedje wat via het slangetje haar lijfje in gaat en waar ze roze van gaat plassen. Ik hoop dat ze niet te veel last gaat krijgen van de kuur.
Gelukkig werd ik vandaag gebeld door de Doe een Wens stichting. Ze gaan haar wens vervullen. Binnenkort krijgt ze een grote verrassing. Dat heeft ze verdiend!

Joost en ik zijn bang en verdrietig. We weten dat het nu echt heel serieus is. Dat de ziekte door haar lijfje sluipt en een heel gemeen spelletje speelt.
Ik zie haar slapen en pak stiekem haar handje. Het is mijn kostbaarste bezit en ik wil haar niet kwijt! We zullen nu heel sterk moeten zijn en heel hard mee moeten vechten! Dat is wat we nu gaan doen!

10 opmerkingen:

  1. Het wordt een lange, zware weg, maar Lizzie is heel sterk en jullie ook! Denk goed aan jezelf!
    Groetjes, Mariƫlle
    (We hadden gehoopt jullie nog even te zien op F8N, maar door de drukte mag Art zaterdag pas komen i.p.v. vandaag.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sinds kort jullie blog ontdekt.
    We hebben ook gedeald met die KutKinderKanker.
    Ik wil jullie een hart onder de riem steken: onze zoon had 10% en is nu een heerlijk ondeugend jong van bijna 18!

    Sterkte, sterkte, sterkte, maar hou vooral hoop, want zonder hoop is er geen morgen...xxxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Arjen en Bernadette28 juli 2011 om 00:51

    Tranen nu we dit lezen en tranen toen ik zondag achter jullie reed vanuit zeeland, daar gaat het lieve gezin met alle moed richting het ziekenhuis om Lizzie beter te maken, sterk zijn en vechten en jezelf staande houden veel liefs uit Leusden Bernadette en Arjen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Marlies, wat een verhaal, wat een ellende moeten jullie doorstaan zeg, en die onzekerheid maakt het allemaal nog een stukje erger.
    Krijgt Lizzie toevallig doxorubicine?heeft noah ook gehad, oranje van kleur, en zijn hart werd ook in de gaten gehouden, gelukkig heeft hij daar niks van overgehouden.
    En straks in aplasie, ja daar weten wij ook helaas alles van af.
    Dus als je vragen heb, stel ze gerust.
    Een positief iets is dat ze op school al het een en ander weten over hoe om te gaan met een kind in aplasie.
    Ik wil jullie nogmaals alle sterkte toewensen en hopen dat er uiteindelijk geen operatie en bestralingen nodig zijn.
    een hele dikke knuffel van ons

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel veel sterkte komende tijden. En blijf vechten en hopen.
    Lizz is een vechtster en nu moet Casper de draak voor eens en voor altijd maar eens vernietigen.

    Jullie verdriet is verschrikkelijk en woorden om dit te verzachten zijn er dan ook niet. Angst en onmacht en daarnaast sterk zijn voor Lizz.

    We denken aan jullie.

    Willem en Cis

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Woorden schieten te kort.... wat een ellende voor lizzie en voor jullie.
    We leven mee en denken aan jullie,
    Blijf sterk, kus Jake & Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben jullie verhaal gehoord, van Noah, hun zijn vrienden van ons geworden dat omdat onze zoon net als Noah leukemie heeft/had.En dat hun in het zelfde ziekenhuis afdeling lagen. Onze zoon Tim is sinds 19mei klaar met zijn twee-jarige behandeling. Net als Tina weten wij helaas hoe jullie je voelen, en dat je alles echt alles doet voor je kind. Enja die oranje chemo, die heeft ook Tim gehad, en helaas moest Tim ook bestraald worden aan zijn hoofd.
    Blijf positief, wees sterk en onthoud die kleintjes zijn zooo sterk!!
    Veel sterkte Michiel, Mariska Tim en Daan

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Fijn om te lezen dat jullie weekend goed was, niet fijn om de rest te lezen.....door de tranen door begrijp ik het wel, maar bevatten doe ik niet. Zo'n klein mensenleventje en dan al zo ziek, en niet weten hoe jullie toekomst eruit ziet. Dat jullie sterk zijn is een feit, en je verdriet kunnen delen met anderen is bijzonder, zoveel steun van je omgeving en weten dat er altijd mensen zijn op wie je kunt rekenen! Dat heb je ook zeker nodig!! Wij wensen jullie heel veel sterkte en alle kracht die er nodig is en hoop dat Casper heel hard zijn best blijft doen!! Dikke knuffel voor Lizzie en uiteraard ook voor jullie.......Lucien en Mirjam...Luna en Juno

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Er zit altijd hoop in onze dromen en in onze verbeeldingen. Maar vooral zit er moed in jullie samen om deze dromen werkelijkeheid te laten worden. Moed & hoop is waar ik jullie ontzettend veel van toe wens. Ook morgen weer.
    Groet en kus, Bart

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Er valt weinig zinnigs te zeggen dan heel veel sterkte, ik wens jullie alle kracht toe en hoop voor jullie op een wonder!

    BeantwoordenVerwijderen