vrijdag 30 maart 2012

30 maart - Vraagteken

Nadat vorige week de Dexa goed aansloeg bij Lizzie, werd er hard gewerkt aan het afbouwen van de TPN(infuusvoeding) en de medicatie.
Afgelopen zondag kon Lizz alles zelf. Geen pijnmedicatie meer en voeding alleen nog via de sonde. Maandag konden we de koffers weer pakken en rond 13.00uur waren we thuis!

Zoals bij elk ontslag hadden we ook nu een boel gemengde gevoelens. Lizz haar protocol is afgelopen. Klaar. Maar we hebben geen afscheid kunnen nemen van de verpleging, of kunnen trakteren op de afdeling. Hoogstwaarschijnlijk heeft ze haar laatste chemo gehad, dus zullen we ook niet meer terugkeren op F8Noord. Maar we weten niks zeker. We gingen wéér naar huis met een groot vraagteken in plaats van het gebruikelijke afscheidskussentje.

Geen afscheid dus van F8Noord, maar wel afscheid van 3 kinderen en hun ouders, die we het afgelopen jaar hebben leren kennen. Zij werden door hun oncologen de grens over gezet. Art en Jasmin moesten respectievelijk naar München en Zürich voor een speciale protonen bestraling, en stoere Puck vertrok met haar vader, moeder, zus en broer naar de USA voor immunotherapie. Het lijkt wel een reisbureau...F8Noord...De een na de ander vertrekt naar het buitenland. Zouden ze ook tickets hebben naar Spanje of naar de Antillen?
Het heeft er in ieder geval behoorlijk ingehakt. Afscheid nemen, nog snel even een mailadres uitwisselen, afscheidscadeautjes...Geen kopjes koffie meer, een schouder om even op uit te huilen, iemand om lekker tegenaan te zeuren...We moeten het nu nog even zelf doen...
Nog even? Was het maar zo. We weten nu gewoon nog niks. Aanstaande woensdag worden er weer nieuwe scans gemaakt. Op 11 april krijgen we hier de uitslag van. En die uitslag kan van alles zijn...tumorbolletje verdwenen...tumorbolletje is er nog...tumorbolletje heeft weer nieuwe vriendjes..
Misschien toch nog een uitgebreide nabehandeling...of operatie? We kunnen niet anders dan netjes wachten.

Vandaag een dag met mixed feelings. Het is de grote feestdag van de Make a Wish Foundation (voorheen Stichting Doe een Wens). Een groot feest in de Efteling voor alle wensgezinnen van 2011. Ik zie tweetjes en foto's voorbij komen...ik klik ze snel weg. We hadden er zo graag bij willen zijn, maar dat kunnen we Lizz niet aandoen. Ze is gewoon nog veel te zwak. Zou de hele dag als een hoopje ellende in de wandelwagen liggen, en haar zusje zou zo teleurgesteld zijn omdat haar grote zus nergens aan mee wil doen.
Dat gaat ons sowieso al aan het hart. Jalou is zo lief en zorgzaam. Is zo blij dat haar zus weer thuis is, en is vaak boos omdat Lizzie niet altijd wil spelen. Jalou snapt er niets van.
We zouden zo graag zien dat er weer energie in het lijfje van Lizzie zit, dat ze ergens zin in heeft, met vriendinnetjes wil spelen, hutten bouwt, ondeugend is, met gaten in haar nieuwe broek thuiskomt.... 
Dat ze gewoon weer kind wordt. Hoe lang zal dat nog duren?

Kanjerketting is inmiddels gegroeid naar 5.40m!
Genieten van het mooie weer

14 opmerkingen:

  1. ai wat onzeker en moeilijk allemaal nog. M'n hart breekt als ik je verhaal lees om die kleine dappere zieke Liz en om Jalou die zo zorgzaam is maar er niets van snapt. Om jullie die zich grote zorgen maken. Om het verdriet er vandaag niet gewoon bij te zijn, die dag daar horen jullie ook.
    Die ketting is veel te lang voor zo'n klein meisje, moet nu maar klaar zijn.
    Ik hoop zo dat er nu eens goede tijden aanbreken ook voor jullie allemaal.
    liefs van (meelevende oma) Mariët

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben via een column van je buuf en daar vertelde zij over jullie dappere prinses en de draak. En ik ben zelf moeder van 3 kinderen, de jongste is van dezelfde leeftijd. Wat jullie moeten doormaken lijkt me echt de hel op aarde en ik wil jullie dan ook heel veel sterkte toewensen met alles wat jullie als gezin moeten doorstaan en vooral een dikke knuffel voor dat prinsesje! Wat gaan jullie nu een spannende tijd in, weer dat afwachten op de zoveelste uitslag... Echt heel veel sterkte en ik hoop dat jullie goed nieuws krijgen op 11 april!

    Lieve groetjes, Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik lees je blog altijd mee en heb zo'n bewondering voor jullie en voor jullie kleine prinses.... en dan continu het leven tussen hoop en angst ... zoveel dingen moeten laten door de situatie en zo intens kunnen genieten van de kleine dingen die wij, die niet in jullie wereld leven zo makkelijk voorbij lopen .... Dank je wel voor het kijkje in jullie leven.... en ik duim met jullie mee voor het goede nieuws ... en voor meer energie in jullie kleine lieve poppetje ...

    Liefs Marleen ( leentjeontwit )

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik lees zusjesliefde, dat zie ik hier in huis ook. Soms elkaars pijntjes en verdrietjes niet begrijpen en daardoor dubbel verdriet. Ik wens jullie veel kracht en liefde toe en zonnig nieuws op 11 april!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lieve Marlies,
    Mijn hart breekt als ik lees waarom jullie er vandaag niet bij konden zijn op de Droomfeestdag..... Ik had jullie graag weer gezien. Ik hoop van harte dat de uitslag van de scans op 11 april heel goed zal zijn, zodat jullie alsnog met jullie gezin van een dagje Efteling (en wat al niet meer) mogen genieten. Voor nu een hele dikke sterktekus! Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  6. We hopen dat Lizzie elke dag wat meer energie mag krijgen zodat ze idd weer een kind mag zijn. En dat de scans eindelijk nu eens laten zien dat alles schoon is.
    De onzekerheden maken je zo machteloos en het wachten ook. We wensen dan ook dat jullie dan eindelijk alles mogen afsluiten straks en weer samen een gezin mogen vormen. We denken veel aan jullie. liefs Willem en Cis

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hey marlies, wat fijn dat het zo goed gaat en weer thuis zijn. Ik hoop dat deze chemo bom de laatste was en zijn werk heeft gedaan.
    Wat is de kanjerketting van lizz al lang! Ik hoop dat er snel een bloemetje aan komt. Het mag nu wel klaar zijn.
    Jammer dat jalou het nog niet zo snapt maar dat komt nog wel. Ik duim voor jullie dat je een goeie uitslag krijgt.
    Groetjes van Jorinde

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lieve alle 4, wat kan onzekerheid angstaanjagend zijn! Wat komt er verder nog op jullie pad? In ieder geval weer samen thuis deze dagen! Het is altijd fijn om de natuur te zien ontwaken in de lente, maar ik bid deze weken in het bijzonder voor één mooie bloem!
    Liefs van Désiré uit Bleiswijk

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wow wat een blog..... Moeilijk om zo "afscheid" te nemen We hopen mee op definitief afscheid en dat Lizzie niet meer terug hoeft.
    Sterkte met de zenuwen! en ik hoop snel goed nieuws (of moet ik zeggen nog beter nieuws) te lezen. Geniet van het lekker thuis zijn

    groetjes Marika

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lieve Marlies,

    Wat had het anders moeten zijn.Het is nu bijna een jaar geleden. En wat is er veel gebeurd.Zo weinig goed nieuws. Ook nu niet. Hoop zo met jullie mee dat er eindelijk eens goede positieve berichten voor jullie komen.
    liefs marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Els & Floortje1 april 2012 om 13:55

    Marlies,

    wat goed dat Lizzie's lijfje deze chemobom-aanslag weer heeft weten te verwerken en dat ze toch maar weer alles zelf kan en jullie naar huis mochten! En ja, wat onzeker en spannend tegelijkertijd. Hopelijk gaat de tijd snel totdat er goed nieuws komt. Want dat komt er. En geloof me, dan zul je versteld zijn hoe snel de energie en pit en ondeugd weer terug komt in dat zo geteisterde lichaampje. Floortje zit nu bijna drie maanden na de laatste echo, haar beentjes zijn soms nog wat zwabberig en haar haartjes zijn nog kort, maar die beentjes rennen wel super in het rond en die haartjes zitten er toch maar mooi weer!

    Volhouden, straks is het zomer en dan rent jullie dame ook weer!

    Liefs, Els.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vandaag de scan....... een long zonder dat er rare dingen te zien zijn, wat is dat jullie dochter en jullie gegund!!!!
    Heel veel sterkte met het wachten op de uitslag!

    groeten Bertina

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heel veel sterkte vandaag met alle onderzoeken en vooral het wachten op de uitslag! Ik hoop dat jullie wens uit gaat komen en dat Lizzie schoon is en blijft, na alles wat ze heeft doorstaan moet het gewoon goed komen. Sterkte!!!

    Een anonieme lezer

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Vandaag de scan....zo spannend voor jullie allemaal. We hebben het kaarsje al branden bij de Boeddah en we hopen dat jullie een supergoed bericht gaan krijgen. En wat geweldig voor Lizzie dat ze weer even op school is geweest. Hopen snel een mooi bericht van je te lezen Marlies.
    Liefs Willem en Cis

    BeantwoordenVerwijderen