woensdag 8 juni 2011

8 juni - definitieve uitslag

We zijn weer thuis, Lizz ligt weer te slapen en nog even een moment voor mezelf.
Vanmiddag hebben we een uitgebreid gesprek gehad met onze oncoloog.

Ze vertelde dat de pathaloog heeft besloten dat het gaat om een intermediate risk stadium III tumor. Je hebt low risk, intermediate risk en high risk. Dit heeft betrekking op de kwaadaardigheid van de cellen en hoe ze zullen reageren op chemo en hoe snel ze weer terug kunnen komen. Daar zit die van Lizz dus middenin. Dat is op zich al een beetje positief, bij high risk moet je je écht zorgen gaan maken.
Stadium III heeft maken met de uitgroei van de tumor, die van Lizz had zich via de nierader een weg verschanst naar een nog grotere ader op weg naar....? Dus een 'sneaky bastard', zullen we maar zeggen.
Door deze combinatie krijgt ze een nabehandeling van 27 weken chemotherapie en 4 weken radiotherapie(bestraling). We weten niet zeker hoe vaak ze moet, maar dat zou volgens de oncoloog best wel eens 4x per week kunnen zijn. Dan zou ze dus 16 keer bestraald gaan worden komende weken!! Maar goed, morgen horen we precies wat de planning is.

Het goede nieuws is dat ze momenteel 'kankervrij' is. Er zijn geen uitzaaiingen gevonden in de lymfen. De lever vertoonde alleen schade van de chemotherapie, geen uitzaaiingen. Pfff...
De gehele nabehandeling is dus enkel en alleen uit voor/nazorg.

Volgende week dinsdag wordt ze weer geopereerd. Ze gaan dan een Porth à Cath (PAC)plaatsen. Dat is een kastje wat onderhuids onder de oksel wordt geplaatst. Hieruit wordt een infuus onderhuids naar de nek gebracht waar hij aan een ader wordt geprikt. Het voordeel van een PAC is dat ze de chemotherapie dan niet meer via haar handje hoeft te krijgen. Ze hoeven dan alleen nog maar door de huid te prikken rechtstreeks in het kastje. Met een zalfje kan de huid zelfs eerst verdoofd worden zodat ze weinig zal voelen van deze prik.

Vanmiddag heeft ze haar eerste nieuwe chemo gehad, helaas toch nog een keer in het handje. Het ging weer mis, de derde keer was het pas raak. Wederom een erg verdrietige en boze Lizzie.

We zijn in ieder geval weer van start gegaan, volgende week wordt een hele zware week, maar we voelen ons weer een procentje geruster. Ze gaat de strijd gewoon winnen!

6 opmerkingen:

  1. Henny Doppenberg8 juni 2011 om 14:52

    Beste Marlies en Joost, en natuurlijk Lizzie (Jalou krijgt van dit alles maar beperkt mee, hoop ik),

    mijn gevoel is wat positiever dan na het verhaal wat ik gisteren via de familie vernam, maar ik realiseer me dat Lizzie, en jullie uiteraard ook, nog een ongelooflijk lange zware weg te gaan hebben.
    Ik kan, en wil me eigenlijk niet eens een voorstelling maken van het aantal chemobehandelingen dat nog moeten volgen om Lizzie weer echt vrij te krijgen van kanker. En ook nog bestralingen.. pfff... inderdaad Marlies, hoe leg je dit alles uit aan zo'n klein meisje. De PAC is super.. als die aanprikbaar blijft is dat een hele verbetering.

    Ik wens jullie echt toe dat de weg die jullie te gaan hebben er een wordt die jullie samen kunnen gaan, met een gezonde Lizzie als doel. Heel veel sterkte, liefde en wijsheid toegewenst.

    Henny Doppenberg

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Krista Schakel9 juni 2011 om 05:36

    Prinsessenfamilie,

    Pfoe... Wat een behandelingen staan jullie nog te wachten. Het worden waarschijnlijk zware weken, maar op een gegeven moment kun je als het goed is gaan aftellen.. Want straks heeft de prinses gewonnen!

    Sterkte!

    Liefs Krista

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve allemaal,

    Wat een schok, onwerkelijk en onrealistisch!! Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan jullie denk.

    Het is een onrealistische strijd maar wel één die jullie gaan winnen!!!

    Heel veel sterkte met alle behandelingen!

    Liefs Victoria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve Marlies, Joost, prinsesje Lizzie en natuurlijk rest van de familie,

    Bij deze wil ik jullie heel veel sterkte wensen voor de komende tijd en laten weten dat wij op een afstandje heel erg met jullie meeleven!
    Ik heb de link van deze blog van mijn moeder gekregen.Ik ben een nicht van Marlies, maar het is echt heeel lang geleden dat we elkaar gezien hebben.We denken aan jullie.
    Dikke kus voor Lizzie.

    Liefs Sigrid Rozendaal (Hiemstra), Marcel, Danny en Jeffrey

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lieve vechters van de draak

    Oke het wordt een lange weg en een zware weg, maar

    DE DRAAK GAAT VERLIEZEN.

    We gaan allemaal positief denken en jullie steunen in deze K*Ttijd maar gaan uit van de overwinning.

    Liefs Willem en Cis

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lizzy, Marlies en Joost,

    Moeilijk om iets positiefs te zeggen maar we proberen het toch, Het aftellen en de strijd is begonnen, na volgende week nog 26 weken tot het einddoel de overwinning op de draak! er is Nog een lange weg te gaan maar het is zo 2012 en dat wordt jullie jaar!

    Veel sterkte, strijdlust en liefs

    Mirjam & Jean-Paul

    BeantwoordenVerwijderen