woensdag 31 augustus 2011

31 augustus - Dubbel

Vandaag een superspannende dag. Er moest een longfoto gemaakt worden om te kijken of de uitzaaiingen reageren op de nieuwe chemokuren.

Om half vier zouden we de foto met de oncoloog bespreken, daarom moesten we 2 uur van tevoren de foto laten maken. Zo had zij nog alle tijd om hem te bekijken en te bespreken met haar collega.
Gelukkig waren we bij de Kinderradiologie direct aan de beurt, en alsof ze het wekelijks doet poseerde de prinses keurig in de gewenste houdingen. Model in spe, let op mijn woorden!
Na de foto meteen door naar het lab om bloed te laten prikken en ook hier waren we snel aan de beurt.

Ja, en daar zit je dan om kwart voor twee. Gelukkig had Lizz afleiding op de ipad. Met een grote roze koptelefoon schateren om Blue, de blauwe papagaai uit de tekenfilm Rio. Lizz kijkt continue naar dezelfde scene en blijft lachen. Heel komisch.
En dan eindelijk, na een cappuccinno, 2 spelletjes labyrinth, 3 x rummicub, tig levels angrybirds en tinybird, was het tijd om naar de oncoloog te gaan.

Eerst wat koetjes en kalfjes. Wat vragen en opmerkingen over de voedingspomp die Lizzie nu dag en nacht met zich meezeult in een stoere rugzak. Toen nog even praten over de medicatie. En daarna was eindelijk de foto aan de beurt.
Oncoloog: "Nou, we zien geen verschil met de vorige foto. Dat is in zoverre gunstig dat het zich niet verder uitgezaaid heeft. Natuurlijk hadden we gehoopt dat het inmiddels al wat minder was geworden, maar dit beeld ligt wel in de lijn van onze verwachting.
We gaan dus gewoon door met de derde kuur, maar die moet toch echt wel laten zien dat het minder wordt. Na de volgende kuur gaan we een nieuwe CT scan maken, en deze moet echt verbetering tonen."
Wij: "En zo niet?"
Oncologe: "Dan kunnen we ervan uitgaan dat deze chemo's niet goed hun werk doen en zullen we op nationaal en internationaal niveau moeten gaan bespreken hoe we dit gaan aanpakken."

Oke. Tsja, en dan gaan je een heleboel vragen stellen. Wat nou als het na de derde kuur een heel klein beetje kleiner is geworden, of als het helemaal weg is? Wat dan?
Ook daar kan ze nu geen vast antwoord op geven. De situatie van Lizzie is zo uniek, dat er geen vast protocol voor bestaat. Deze oncoloog heeft het nog nooit meegemaakt.

Al met al weten we momenteel niet zo goed hoe we ons moeten voelen. Blij omdat het niet erger is geworden. Balen dat er niet wat weg is. Dubbel dus.
Joost omschrijft het wel positief. Hij zegt dat de een trein eerst tot stilstand moet komen alvorens hij achteruit kan gaan rijden.
Laat ik me daar maar aan vast houden.

Uiteraard wilen we dat Lizz zo snel mogelijk de volgende driedaagse kuur krijgt. Hij staat gepland voor 7 september. Alleen is ze nu bijna in aplasie, en de oncoloog verwacht dat ze daar morgen of overmorgen wel inzakt. Van de vorige kuur weten we dat ze zeker een dag of 10 in aplasie zal zijn. Dat zou kunnen betekenen dat de kuur weer uitgesteld wordt.
Ook het uitstellen is dubbel. Je wilt haar geen zware kuur geven als ze totaal geen weerstand heeft, maar je wil ook niet de kankercellen de vrijheid geven om zich weer te vermenigvuldigen.

In ieder geval zijn dit de nieuwste ontwikkelingen. Volgende week dindsdag weten we of de kuur van woensdag doorgaat. To be continued!

4 opmerkingen:

  1. John & Madelon van de Kuil2 september 2011 om 08:39

    Hoi Marlies en Joost,

    Wij zijn erg geschrokken van het bericht van Lizzie dat ze zo ziek is. Wij hebben net het blog gelezen (je schrijft mooi) en leven met jullie mee.

    Groet van Madelon en John

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Marlies en Joost,
    Terwijl wij alleen maar goede berichten hebben gehad de afgelopen week, is jullie update ook niet uit mijn gedachten geweest. Nu eindelijk de rust in mijn hoofd om te reageren. Wat kan ik me voorstellen dat je hoopt op een vermindering van de uitzaaiingen. En dat het dan moeilijk is om ook het goede nieuws te zien, dat de uitzaaiingen in ieder geval niet verergerd zijn. Je wilt natuurlijk zo graag grote stappen vooruit maken. Het is heel zwaar om een kind te hebben met een ziektebeeld dat niet in het protocol past. Je moet je overgeven aan de specialisten in het ziekenhuis en tegelijkertijd ook vertrouwen op je eigen intuitie. Volgens mij doe je dat heel goed. Lizz is een sterke kleine dame!
    Veel liefs,
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Marlies en natuurlijk de rest van de familie,

    Ik hoorde via Gerralda dat jullie dochter zo ernstig ziek is en ik kreeg van haar de site door.
    Jeetje wat een verhaal zeg!

    Daarom wilde ik jullie dit berichtje sturen om jullie heel veel sterkte te wensen.

    Ik hoop enorm met jullie mee dat Lizzie deze K.ziekte overwint en dat ze er bovenop gaat komen en dat jullie dan weer volop kunnen genieten van alles.

    Veel groetjes Mariska van Zalk-van Beek (oud collega IM)

    Ps: natuurlijk ook heel veel sterkte namens mijn man en dochters Willem, Daniëlle & Melissa

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Joost en Marlies,

    Veel succes deze dagen met de diverse testen cq. behandelingen. Wij duimen en hopen op goede resultaten voor jullie kleine prinses.

    Liefs,
    Rosa en José

    BeantwoordenVerwijderen